Siirry suoraan sisältöön

30.–31.8.2023 Tieteiden talolla

Tietokirjafestivaali

Ohjelma

Keskiviikko 30.8. | Torstai 31.8.

Salin 104 ohjelma on katsottavissa tallenteina.
Tallenteita pääsee katsomaan kunkin ohjelman kohdalta klikkaamalla painiketta Katso tallenne.

Keskiviikko 30.8.

Sali 104

Klo 10 Avajaiset

Videotervehdys: Sari Multala
Avajaispuheenvuoro: Pirjo Hiidenmaa
Tietopöllö-palkinnon jakajat: Kati Solastie ja Timo Tossavainen
Juontaja: Sanna Haanpää

Klo 11 Elämäni tietokirjat

Ville-Juhani Sutinen esittelee kymmenen hänelle tärkeää tietokirjaa. Haastattelijana Anne Rutanen.

Klo 12 Katastrofit ja kollektiiviset tunteet

Miten katastrofit vaikuttavat yhteisöön? Millaisia kollektiivisia tunteita historian katastrofit synnyttivät? Miten sodat tai suuronnettomuudet kuvataan mediassa? Keskustelijoina Salli Hakala, Ville Kivimäki ja Hannu Salmi. Juontajana Anna-Stina Nykänen.

Klo 13 Esseet – Kirjallisuuden lajien välissä

Essee liikkuu kirjallisuuden kentällä lajien välissä: se voi olla sekä tietokirjallisuutta että kaunokirjallisuutta. Millaisia muotoja essee voi saada? Miten esseessä yhdistetään yksityinen ja yleinen? Keskustelijoina Koko Hubara, J. P. Pulkkinen ja Ville-Juhani Sutinen. Juontajana Suvi Auvinen.

Klo 14 Kuplien Suomi – Ihminen osana yhteiskuntaa

Eriytyvätkö ihmiset omiksi kuplikseen arvojen, elämäntapojen tai varallisuuden mukaan? Voiko kuplien välillä liikkua?  Millainen on suomalainen luokkayhteiskunta? Keskustelijoina Inga Jasinskaja-Lahti, Lotta Junnilainen ja Asta Leppä. Juontajana Heikki Valkama.

Klo 15 Ihminen ja toislajiset

Ihminen on elänyt eläimet rinnallaan jo tuhansia vuosia. Millaista on ihmisten ja toislajisten yhteiselo? Olemmeko toisillemme uhkia vai kumppaneita? Mitä toislajiset voivat meille opettaa? Keskustelijoina Antti Haataja, Tiina Raevaara ja Helena Telkänranta. Juontajana Juha Kauppinen.

Klo 16 Eurooppamme tulevaisuus

Eurooppaa ovat koetelleet viime vuosina niin koronapandemia kuin sota Ukrainassa. Mitä kriiseistä seuraa? Miltä näyttää maanosamme tulevaisuus? Keskustelijoina Mika Aaltola, Kaja Kunnas ja Timo Miettinen. Juontajana Markus Leikola.

Klo 17 Elämäkerrat – Kirjoittajan ja kohteen yhteistyö

Elämäkerturit ja kirjojen kohteet kertovat, miten elämäkerta syntyy. Millaista yhteistyötä elämäkerran tekeminen vaatii? Jos sukset menevät ristiin, kenellä on viimeinen sana? Keskustelijoina Ulla-Maija Paavilainen ja Jukka Rintala. Juontajana Baba Lybeck. (Esiintyjäpari Jouni K. Kemppaisen ja Kaija Koon osallistuminen on peruuntunut.)

Sali 505

Klo 11 Äänikirjat kirja-alan muuttajana

Äänikirjojen suosio kasvaa edelleen. Miten tämä muuttaa kirja-alaa, kirjojen kustantamista, kirjoittamista ja lukemista? Keskustelijoina Mikko Aarne, Sari Forsström ja Tommi Saarela. Juontajana Hanna-Reetta Schreck.

Klo 12 Tietokirja kääntäjän käsissä

Suomalaisen kirjallisuuden ulkomaiset kääntäjät syväsukeltavat tietokirjallisuuden kääntämisen yksityiskohtiin! Keskustelussa käsitellään tietokirjan kääntämisen ominaispiirteitä ja eroja kaunokirjallisuuden kääntämiseen, itse käännösprosessia, kääntäjän perehtymistä aiheeseen sekä apukeinoja ongelmatilanteissa. Millaisia ominaisuuksia vaaditaan hyvältä tietokirjallisuuden kääntäjältä ja miten varmistetaan laadukas lopputulos? Keskustelijoina kääntäjät Mattias Huss, Gunta Paavola, Delfina Sessa ja FILIn tietokirjallisuuden kääntäjien työpajaa elokuussa luotsaava suomentaja Päivi Paloposki. Haastattelijana Hannele Jyrkkä. FILI

Klo 13 Selviytymispakkaus ympäristökriisien
aikakaudelle

Miten ihmiset ja muut lajit sopeutuvat ilmastonmuutokseen ja luontokatoon, ja miten se voi tulevaisuudessa muuttaa yhteiseloamme? Minkälaisia verkostoja ja keskinäisiä suhteita eläimet ja ihmiset muodostavat? Mikä määrittää sen, mitkä lajit sopeutuvat ja mitkä häviävät? Keskustelijoina Mari Pihlajaniemi, Aleksi Lehikoinen ja Laura Ertimo. Juontajana Hanna Nikkanen. Lauri Jäntin säätiö

Klo 14 Haluatko tietokirjailijaksi?

Kuinka tietokirjailijaksi tullaan? Miten kustantajaa kannattaa lähestyä? Miltä oman tietokirjan julkaiseminen tuntuu? Keskustelijoina Markus Hotakainen, Johanna Laitinen ja Sonja Saarikoski. Juontajana Ville Hänninen. Suomen Kustannusyhdistys ja Suomen tietokirjailijat.

Klo 15 Lasten ja nuorten tietokirjat
– Kirjoittajan ja kuvittajan yhteistyö

Lasten ja nuorten tietokirjoissa kuvitus on usein merkittävässä roolissa. Tietokirjassa myös kuvan täytyy olla totta, ja kirjoittaja ja kuvittaja tekevät tiivistä yhteistyötä. Millaista on tehdä tietokirjoja lapsille ja nuorille? Keskustelijoina Karoliina Suoniemi ja Emmi Kyytsönen sekä Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni. Juontajana Aino-Mari Tuuri.

Klo 16 Tekijänoikeudet osana tietokirjailijan työtä

Miten tekijänoikeudet tulee huomioida tietokirjaa kirjoittaessa? Entä miten kirjoittajat ovat itse kokeneet lähteenä olemisen? Paneelikeskustelussa puhutaan siitä, kuinka tekijänoikeudet näkyvät ja vaikuttavat tietokirjailijan työssä. Suomen tietokirjailijoiden juristi Mikko Niemelä pohjustaa keskustelua katsauksella aiheeseen. Keskustelijoina Sanna Nyqvist ja Tiina Raevaara. Juontajana Amanda Stavén. Sanasto

Klo 17 E- ja äänikirjoja kirjastosta – Uhka vai mahdollisuus?

E- ja äänikirjat ovat kasvattaneet suosiotaan, mutta kirjastoissa e-aineiston tarjonta ja käyttö on vielä marginaalista. Pitäisikö kirjastojen tarjota kirjoja myös digitaalisissa formaateissa, vai onko kirjastojen tehtävä ensisijaisesti painetun aineiston jakelu? Kuka hyötyy ja kuka häviää, jos kirjastojen asiakkaat innostuvat nykyistä enemmän e- ja äänikirjoista? Teema on ajankohtainen, sillä kuntien yhteinen e-kirjasto avautuu vuonna 2024. E-kirjasto yhtenäistää e-aineistojen tarjonnan valtakunnallisesti. Keskustelijoina Paula Havaste, Sakari Laiho ja Juha Manninen. Juontajana Katri Vänttinen. E-kirjastohanke


Torstai 31.8.

Sali 104

Klo 10 Miten minusta tuli tietokirjailija?

Miten poliitikko Erkki Tuomiojasta tuli tietokirjailija? Haastattelijana Pirjo Hiidenmaa.

Klo 11 Fakta fiktiossa

Miten fiktiossa näkyvät todelliset tapahtumat? Kuinka kaunokirjailijat hyödyntävät tietoteoksia taustamateriaalinaan? Keskustelijoina Anneli Kanto, J. P. Koskinen ja Tuomas Kyrö. Juontajana Pietari Kylmälä.

Klo 12 Ihminen osana sukunsa historiaa

Millaisia ylisukupolvisia kokemuksia kannamme mukanamme? Miten esivanhempien kokemukset vaikuttavat tuleviin polviin? Millaista on tutkia oman sukunsa historiaa? Keskustelijoina Katarina Baer, Silja Koivisto ja Juho Saari. Juontajana Petri Laukka.

Klo 13 Megatrendien maailma

Megatrendit ja hiljaiset signaalit auttavat ymmärtämään maailmaa ja ennustamaan tulevaa. Mitkä ilmiöt korostuvat tässä ajassa, entä millaiseen maailmaan olemme matkalla? Keskustelijoina Pauli Komonen, Sanna Rekola ja Otto Tähköpää. Juontajana Heikki Aittokoski.

Klo 14 Tekoäly – Tietokirjailijan ystävä vai vihollinen?

Elämme keskellä tekoälyn tuomaa teknologista mullistusta. Miten se vaikuttaa ihmisten tulevaisuuteen? Miten tietokirjailijan kannattaa varautua tekoälyn aikaan? Keskustelijoina Petteri Järvinen, Minna Ruckenstein ja Timo Tossavainen. Juontajana Immo Salo.

Klo 15 Keskittyminen kadoksissa?

Nykyihmisten työ ja vapaa-aika täyttyvät informaatiotulvasta. Erilaisia keskittymishäiriöitä diagnosoidaan aiempaa enemmän niin lapsilla kuin aikuisilla. Miten löytää kadonnut keskittymiskyky? Keskustelijoina Lauri Järvilehto, Virpi Kalakoski ja Kirsti Lonka. Juontajana Ville Blåfield.

Klo 16 True crimen etiikka

Murhia, väkivaltaa, huumeita. Mikä true crime -kirjallisuudessa kiehtoo? Millaisia metodeja true crime -kirjailijat käyttävät tiedonkeruussa? Entä miten tosielämän rikoksista kirjoitetaan eettisesti? Keskustelijoina Niko Rantsi, Susanna Reinboth ja Voitto Ruohonen. Juontajana Minttu Nikkilä.

Klo 17 Tietokirjaraati

Tietokirjaraati ruotii viittä ajankohtaista tietoteosta. Raadissa Kaarina Hazard, Jussi Lähde, Anna-Stina Nykänen ja Mikko Pelttari. Juontajana Anne Rutanen.

Sali 505

Klo 11 Keittiöklassikkoja ja gourmet-kokeiluja – Ruoka arjessa ja juhlassa

Ruoka on paljon muutakin kuin ravintoa – aisteja hiveleviä makuelämyksiä, perinteitä ja yhdessäoloa. Ruokakirjojen tekijät keskustelevat ruokailun yhteisöllisyydestä ja paljastavat omat suosikkireseptinsä. Keskustelijoina Elina Innanen, Kape Aihinen ja Sikke Sumari. Juontajana Anikó Lehtinen.

Klo 12 Tietokirjallisuus tutkimuskohteena

Mitä ja miten tietokirjallisuudesta tutkitaan? Entä mitä pitäisi tutkia? Kuka voi ja saa tutkia tietokirjoja? Paneelissa keskustellaan siitä, millainen tutkimuskohde tietokirjallisuus on ja millainen se voisi tulevaisuudessa olla. Keskustelijoina Ilona Lindh, Olli Löytty ja Henri Satokangas. Juontajana Anne Mäntynen.

Klo 13 Kuinka kiinnostava tiedekirja syntyy?

Millainen on hyvä tiedekirja ja miten se syntyy? Keskustelijoina palkitut historioitsijat Reetta Hänninen ja Laura Kolbe. Haastattelijana Tiina Raevaara. Suomen tiedekustantajien liitto.

Klo 14 Suomentajien silmin – Norjanlohen ja rukiin matka suomalaiseen ruokakulttuuriin

Suomentajat Kari Koski ja Heli Mäntyranta astuvat lavalle keskustelemaan tietokirjallisuuden kääntämisestä. Luvassa on mielenkiintoisia näkökulmia kääntämisen prosessiin ja sanaston merkitykseen. Toimittaja Juha Roihan johdolla sukelletaan syvälle myös suomalaisten ruokapöytien suosikkien, norjanlohen ja rukiin, tarinoihin. Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto.

Klo 15 Lukupiiri yhteisöllisen lukemisen tapana

Mitä on yhteisöllinen lukeminen lukupiirissä? Miksi kannattaa lukea ja keskustella lukemastaan yhdessä? Näistä ja muista lukupiireihin liittyvistä kysymyksistä keskustelevat kirjaentusiastit Suvi Ahola, Tuula Haavisto ja Taru Torikka. Juontajana Suvi Lahtonen.

Klo 16 Oppimateriaalin tekeminen on joukkuelaji

Laadukkaat oppimateriaalit syntyvät ammattilaisten yhteistyöllä. Mitä tapahtuu, jos oppimateriaaleista säästäminen jatkuu? Millaisia oppimateriaaleja tarvitaan tulevaisuudessa? Keskustelijoina Ulla Ilomäki-Keisala, Lari Kotilainen ja Anna-Reetta Sipilä. Juontajana Hannele Cantell.

Klo 17 Kehomme – Yksityisiä vai yhteistä omaisuutta?

Erilaisten kehojen näkyvyys on lisääntynyt somessa ja mainoskuvastossa. Ovatko kehot yksityisiä vai julkista omaisuutta? Kuinka kehorauha saavutetaan? Keskustelijoina Sami-Petteri Asikainen, Ulla Järvi ja Raisa Omaheimo. Juontajana Jenny Lehtinen.