Siirry suoraan sisältöön

30.–31.8.2023 Tieteiden talolla

Tietokirjafestivaali

Taustaa

Tietokirjafestivaali järjestetään joka toinen vuosi Helsingissä Tieteiden talolla. Kaksipäiväinen tietokirjatapahtuma juhlistaa tietokirjallisuuden moninaisuutta, ja tarjolla on runsaasti erilaisia keskusteluja ja haastatteluja ajankohtaisista tietokirjallisista ja yhteiskunnallisista aiheista.

Vuoden 2023 Tietokirjafestivaali pidettiin 30.–31.8.2023 Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, Helsinki.
Festivaali järjestettiin tänä vuonna yhdeksättä kertaa. Osa ohjelmista striimattiin, ja ne ovat katsottavissa tallenteina ohjelmasivulla. Tapahtuman striimasi Kirjastokaista.

Tietokirjafestivaali on yleisölle avoin ja maksuton.

Lisätiedot Tieteiden talon esteettömyydestä.

Tietokirjafestivaalin taustaa

Tieteiden talolla Helsingissä joka toinen vuosi järjestettävä Tietokirjafestivaali on tietokirja-alan yhteinen tapahtuma, jossa ovat mukana tietokirjailijat, tietokirjakustantajat ja useat muut tietokirjallisuuden julkaisemista edistävät tahot. Yli sadan esiintyjän kattaus on vakuuttava katsaus ajankohtaisiin asioihin, teemoihin ja ilmiöihin. Aiemmin tapahtuma tunnettiin nimellä TIETOKIRJA.FI.

Tapahtuma sai alkunsa marraskuussa 2006, kun kaksi tietokirja-alan pitkäaikaista toimijaa – Ilari Hetemäki ja Markus Hotakainen – kääntyivät Suomen kustannusyhdistyksen ja Suomen tietokirjailijoiden puoleen ideanaan järjestää tapahtuma, joka yhdistäisi tietokirjallisuuden kanssa toimivat tahot ja suuren yleisön.

Hetemäki ja Hotakainen pohtivat asiaa – nyt edesmenneen – Tieteellisten seurain valtuuskunnan viestintäpäällikkö Jan Rydmanin ja Suomen tietokirjailijat ry:n silloisen toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäisen kanssa. Näistä keskusteluista syntyi alkusyksyllä 2007 ensimmäistä kertaa järjestetty kaksipäiväinen TIETOKIRJA.FI.

Nyt tapahtuma on järjestetty jo yhdeksän kertaa – vuosina 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021 ja 2023.

Kaksipäiväisen tapahtuman järjestävät yhteistyössä muun muassa Suomen tietokirjailijat ry, Kirjallisuuden vientikeskus FILI, Kirjakauppaliitto, Lauri Jäntin säätiö, Sanasto, Suomen Kustannusyhdistys, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Suomen tiedekustantajien liitto, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Tietokirjallisuuden edistämiskeskus ja Tieteellisten seurain valtuuskunta.

Ohjelmatyöryhmä 2023

Hiidenmaa, Pirjo, puheenjohtaja
Rutanen, Anne, varapuheenjohtaja
Aitonurmi, Tuomas
Arvas, Paula
Karlsson, Laura
Lahdenkauppi, Elina
Lahtonen, Suvi
Syrjämäki, Sami
Laurila, Eveliina
Mäki, Heidi