Siirry suoraan sisältöön

Tällä viikolla vietetään tietokirjaviikkoa

– Luvassa on tietokirjatapahtumia paneelikeskusteluista kaupunkikävelyyn

Tietokirjaviikkoa vietetään maanantaista sunnuntaihin 23.8.─29.8.2021. Viikon aikana on runsaasti maksutonta tietokirjaohjelmaa, jota voi seurata verkossa.

Tietokirjaviikko alkaa maanantaina 23.8. klo 17 Runokuun Tietokirjaraadilla, jossa tietokirjailijat ottavat mittaa toisistaan. Tiistaina 24.8. klo 17 keskustellaan sotahistoriaa käsittelevistä teoksista Uusia näkökulmia sotahistoriaan -keskustelussa Akateemisen Kirjakaupan kohtaamispaikalla.

Tietokirjaviikon päätapahtuma on virtuaalinen tietokirjafestivaali TIETOKIRJA.FI 25.─26.8.2021. Teemana on tänä vuonna Poikkeus. Tapahtuman kaikkia ohjelmia voi seurata maksutta verkosta, ja ohjelmat myös tallennetaan. Tietokirjafestivaalilla kuullaan paneelikeskusteluja ja haastatteluja mm. elämästä poikkeusvaltioissa, poikkeusajan vaikutuksesta työelämään sekä talouteen, poikkeusyksilöistä elämäkerroissa, pandemian olemuksesta, naisten roolista historiankirjoituksessa, esseiden ja true crimen suosiosta sekä lähimatkailusta. Mukana on yli 60 esiintyjää eri aloilta.

Vuoden 2021 uutuutena TIETOKIRJA.FI-tapahtumassa kuullaan ulkomaisten tietokirjailijoiden videotervehdyksiä. Tervehdykset kuullaan islantilaiselta Andri Snær Magnasonilta, englantilaiselta Adam Rutherfordilta sekä espanjalaiselta Irene Vallejolta. Tietokirjailijat pitävät lyhyen puheenvuoron teostensa ja tapahtuman Poikkeus-teeman pohjalta.

Tietokirjaviikon lauantaina 28.8. klo 15 ohjelmassa on Helsinki sodassa -kaupunkikävely, jolla tutustutaan sodan merkkeihin Helsingin katukuvassa. Kävely on maksuton ja kaikille avoin, mutta sille tulee ilmoittautua etukäteen. Tietokirjaviikko päättyy sunnuntaina 29.8. valtakunnalliseen Lue tietokirjaa! -päivään.

TIETOKIRJAVIIKON OHJELMA

Maanantai 23.8.2021

Klo 17 Runokuun Tietokirjaraati

Verkossa ja Tiivistämöllä Suvilahdessa, Kaasutehtaankatu 1, Helsinki.
Varaa paikka paikan päälle täältä.
Lisätiedot. Katso tallenne täällä.

Runokuun Tietokirjaraadissa kolme tietokirjailijaa lukee otteita teoksistaan yrittäen voittaa puolelleen sekä tuomarit että yleisön. Runokuun ja Tietokirjaraadin teemana on tänä vuonna Metsä.  

Mittelössä ovat mukana tietokirjailijat Sari Kanala, Kerttu Kotakorpi ja Marko Leppänen. Sari Kanala puolustaa lasten tietokirjaansa Piilosilla metsässä (Avain 2021, kuvitus Hannu Ahonen), Kerttu Kotakorpi teostaan Suomen luonto 2100 – Tutkimusretki tulevaisuuteen (Bazar 2021) ja Marko Leppänen teostaan Suomalainen metsäkylpy (Gummerus 2019, kirjoitettu yhdessä Adela Pajusen kanssa).

Tapahtumassa ankaraa, mutta ehdottoman leikkimielistä tuomarinvaltaa käyttävät vapaa kirjoittaja ja näyttelijä Kaarina Hazard, toimittaja ja Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi sekä graafinen suunnittelija ja kuvittaja Kasper Strömman. Juontajana tapahtumassa on viestintäasiantuntija ja tietokirjailija Katleena Kortesuo.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen tietokirjailijat ry ja Nuoren Voiman Liitto. Tapahtumaa tukee Tietokirjallisuuden edistämiskeskus.

Tiistai 24.8.2021

Klo 17 Uusia näkökulmia sotahistoriaan -keskustelu verkossa

Akateeminen Kirjakauppa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki
Lisätiedot. Katso tallenne täällä.

Uusia näkökulmia sotahistoriaan -keskustelu striimataan tiistaina 24.8. klo 17.00 Akateemisen Kirjakaupan kohtaamispaikalta. Keskustelua voi seurata maksutta verkosta Akateemisen Kirjakaupan Facebook-sivulta täällä.

Tilaisuudessa kuullaan uusista sotahistoriaa käsittelevistä teoksista. Keskustelemassa ovat tietokirjailijat Keijo K. Kulha ja Satumaarit Myllyniemi. Juontajana on toimittaja Unto Hämäläinen. Tapahtuma on osa tietokirjaviikkoa.

FT Keijo K. Kulhan teos Sotapropagandan valiojoukko 1941–1944 (Minerva 2021) avaa Suomen talvi- ja jatkosodan aikaisia propagandatehtäviä.

Tohtorikoulutettava, FM Satumaarit Myllyniemi on koonnut teokseensa Yliluonnollinen sota 1939–1945 (SKS 2021) tavallisten ihmisten kertomuksia sodassa koetuista, selittämättömistä tapahtumista.

Keskiviikko-torstai 25.-26.8.2021

TIETOKIRJA.FI-festivaali verkossa

Klo 10–19
Katso ohjelmaa täällä.
Ohjelma: https://tietokirja.fi/ohjelma/
Esiintyjät: https://tietokirja.fi/esiintyjat/

Lauantai 28.8.2021

Klo 15–16.30 Helsinki sodassa -kaupunkikävely Helsingin keskustassa

Maksuton. Ennakkoilmoittautuminen 27.8. klo 12 mennessä täällä.

Helsinki sodassa -kaupunkikävelyllä tutkitaan, mitä sodan merkkejä Helsingissä on vielä jäljellä. Kierroksella kuljetaan Helsingin keskustan pommitusten paikoilla, tutustutaan ilmatorjuntaan ja muihin tärkeisiin sotakohteisiin. Jos osaa katsoa oikeista paikoista, niin talojen kivijaloista löytyy pommien jälkiä ja katoilta hälytyssireeneitä.

Kierros kestää noin 1,5 tuntia. Kierros järjestetään säällä kuin säällä. Oppaana toimii kävelyopas ja tietokirjailija Pauli Jokinen.

Kävely on maksuton ja avoin kaikille, mutta sille tulee ilmoittautua etukäteen. Mukaan mahtuu 25 ensimmäistä ilmoittautujaa. Ilmoittautuneille vahvistetaan osallistuminen tai mahdollinen jonotuspaikka ennen kävelyä.

Sunnuntai 29.8.2021

Lue tietokirjaa! -päivä verkossa

Valtakunnallinen Lue tietokirjaa! -päivä kannustaa kaikkia viettämään lukuhetken tai useamman tietokirjallisuuden parissa. Tapahtumaan voi osallistua Facebookissa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Anne Rutanen | Viestintäpäällikkö | Suomen tietokirjailijat ry anne.rutanen@suomentietokirjailijat.fi | 050 351 2771
www.suomentietokirjailijat.fi | www.tietokirja.fi


TIETOKIRJA.FI-tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen tietokirjailijat ry, Suomen Kustannusyhdistys, Kirjakauppaliitto, Tietokirjallisuuden edistämiskeskus, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta ja Tieteellisten Seurain valtuuskunta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *